BAİBÜİLEF-İG 2024 3. Gününde Online Sunumlara Yer Verildi. Prof. Dr. Emre Tandırlı Tasarım Konulu Sunumların Moderatörlüğünü Yaptı.

30 Haziran 2024 Pazar

BAİBÜİLEF-İG 2024 3. Gününde Online Sunumlara Yer Verildi. Prof. Dr. Emre Tandırlı Tasarım Konulu Sunumların Moderatörlüğünü Yaptı.

Haber: Emre Tandırlı

Dijital Dönüşüm, Tasarım, Yeni Medya ve Sinema temalı online oturumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Emre Tandırlı üstlendi.
 
İlk katılımcı Dr. Öğr. Üyesi Cem Hakverdi “Dijital Dönüşümün Türkiye’deki Belgesel Film Üretimine Etkileri: Kitlesel Fonlama ve Köpek Filmi (2018) Örneği“ adlı bildiri sunumunda kendi uzmanlık alanı olan belgesel türünün dünyadaki örnekleri ve ülkemizdeki dijitalleşme sürecindeki kitlesel fonlama konusunu 2018 yılına tarihlenen Köpek filmini örnek göstererek tüm detayları ile ele aldı. Ardından Dr. Şule Kurt “Metaverse Ekosisteminin Web 3.0 ile Dijitalin İşlevselliğine Getirdiği Yeni Tartışmalar“ konulu araştırması ile teknolojinin geldiği son noktada web 3.0 ile ulaşılan dijital evrenin etik değerleri anlamında ortaya çıkan görüşleri nesnel bir bakış açısı ile aktardı. 
 
Doç. Dr. Yasin Söğüt “Dijitalleşen Yeni Medyanın Kullanıcıya İçerik Önerme Biçimleri: “Amazon Prime Vıdeo, Puhutv ve Tabii” Örneği“ ile dijital platformlarda sunulan içeriklerin küresel hegemonyanın birer gizli unsuru olduğuna değinerek Devletimizin ve TRT’nin desteği ile oluşturulan Tabii uygulamasında sunulan milli ve kültürel hazinelerimize dikkati çekti. Bu ilgi çekici sunumun ardından Öğr. Gör. Fatma Güneş “Müzelerde Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları ile Oyunlaştırma“ konulu sunumunda tasarım odaklı düşünüş yaklaşımında sıklıkla başvurulan oyunlaştırmanın izler kitle üzerinden etkili ve kalıcı öğrenme sağlayan çeşitli oyunlaştırma uygulamalarının Müzecilik alanındaki faydalarını tanıttı.
 
Sonrasında yüksek lisans öğrencisi Enise Erva Sayık “Kitap Tasarımlarının Dijital Dönüşümü: E-Kitap Kapak Tasarımalrının Dijital Okuryazarlık Bağlamında İncelenmesi“ konulu sunumunda geçmiş ve günümüzdeki kitap tasarımlarını karşılaştırmalı olarak ele aldı. Yine bir başka Yüksek Lisans Öğrencisi olan Ecem Tuncer ise “Görsel İçerik Stratejileri: Sosyal Medya Markalaşması İçin Yaratıcı Yaklaşımlar” konulu araştırmasında sosyal medya içerik üretiminde markanın nasıl en etkili şekilde lansmanının yapılabileceği noktasında sektörel bilgiler aktardı.
 
Bu önemli sunumlardan sonra Dr. Öğr. Üyesi Bilge Kalkavan, lisans öğrencileri Berkay Ellek ve Yuşa Tarık Demir ile kendi özgün girişimleri olan “Dijital Tasarım Akademisi’ni tüm datayları ile izleyicilerimize tanıttılar. Ardından Prof. Dr. Bülent Bahri Küçükerdoğan ve Arş. Gör. Mahmut Ceran “Dijital Sinema ve Film Festivallerinin Organizasyonel Yapısı“ konulu ortak bildirilerinde dijital sinema ile konvansyonal sinema sektörünü karşılaştırmalı olarak ele aldılar. Ardından söze devam eden Arş. Gör. Mahmut Ceran, Arş. Gör. Halid Bilal Tanrıkulu ile birlikte ele almış olduğu “Masaüstü Filmlerde Görsel Estetik“ konulu araştırmalarında yepyeni bir tür olan masaüstü filmlerden örnekleri tanıttılar.  
 
Oturumun sonuna doğru Doç. Dr. Özlem Duğan ve Doktora öğrencisi Barış Özkaya “Yapay Zeka Etiği Tartışmaları Kapsamında Ben, Robot Filminin Analizi“ adlı görsel ağırlıklı sunumunda Will Smith’in başrolü oynadığı Ben, Robot filminden çeşitli sahnelerin paylaşımı ile detaylı incelemeler yaparak tutarlı ve önemli çıkarım ve yorumlarını bizlerle paylaştı.
 
Ardından yüksek lisans Öğrencisi Mehmet Emin Dereçineli “Güncel Tasarım ve Yaklaşımların Odağı Altında ‘Oyunlaştırma’ Kavramı ve Modelleri: ‘Octalysis Modeli’ adlı araştırmasında Octalysis adlı yapımla ilgili detaylı analiz çalışmalarını tüm detayları ile ele aldı. Bu sunumdan sonra ise Prof. Dr. Barış Atiker “Hareketli Grafik Tasarımda Yenilikçi Bir Yaklaşım Olarak Üretken Yapay Zeka” konulu sunumunda eskiden bin bir emek çekilerek üretilen efektlerin artık yapay zeka sayesinde bir komut girilerek çok daha kolay bir şekilde elde edilebileceğine dikkati çekti.
 
Son olarak Öğr. Gör. İlhami Diksoy mikrofonunu açtı ve yüksek lisans öğrencisi Dilara Gençağa ile ele almış oldukları “Görsel İletişim Dili Olarak İllüstrasyonun Turizm Destinasyonlarının Tanıtımında Kullanımı” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Ardından yine sıra alan Öğr. Gör. İlhami Diksoy yine bir başka yüksek lisans öğrencisi; Münevver Aslan ile gerçekleştirdiği “Dijital Düşlerin Sanatı: Yapay Zekânın Afiş Tasarımı” adlı sunumunu bizlerle paylaştı.