30 Haziran 2024 Pazar
BAİBÜİLEF-İG 2024 2. Gününde "Dezenformasyon" Konusu Tüm Detayları ile Ele Alındı! Dezenformasyonla Mücadele ve Hakikat Mücadelesinin Önemine Vurgu Yapıldı.
Haber: Sevilay Beyza Yamalı
Üniversitemiz İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası İletişim Günleri Dijital Dönüşüm ve Yeni Medya Sempozyumu, ikinci gününde de önemli konulara ev sahipliği yaptı. 14 Mayıs saat 13.30’da 1005 nolu konferans salonunda gerçekleştirilen “Dezenformasyon ve Hakikat Mücadelesi” başlıklı oturumun başkanlığını, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Tandırlı üstlendi.
Oturumda, Doç. Dr. Ergin Şafak Dikmen ve Arş. Gör. Ayşe Seda Aslan, “YouTube’da İklim Değişikliği Şüpheciliği Söylemi: Gzt YouTube Kanalı Örneği” başlıklı sunumunu iklim politikalarına değinerek, online olarak düzenlendi. Ardından, Arş. Gör. Dr. Aytekin Çelik, “Yapay Zeka Çağında Emperyalizm ve Gönüllü Sömürü” konulu sunumuna” İnsan Neden Yönetilmeye Bu Kadar Müsait” sorusu ile başlayarak online olarak sundu.
Devam eden sempozyumda, Doktora Öğrencisi Selahattin Bölükbaşı “Dijital Dönüşümle Evrilen Veri Gazeteciliği” başlıklı sunumunda bilginin enformasyona dönüşmesi üzerine konuşarak ve veri Gazeteciliğine örnekler vererek online olarak sunumunu yaptı. Daha sonra, Nareeman Fıras İbrahim, “Dijital İletişim Ortamlarında Benlik Sunumu: Instagram Örneği” başlıklı sunumununda, Benlik kavramından, Kişilerin sanal ve gerçek iki kimliği olduğuna yönelik konulara değinerek sunumunu gerçekleştirdi. Bunu takiben, Doktora Öğrencisi Ahmet Fuat Polat, “Dijital Çağın Dijital Hastalıkları: Kavramsal Bir Çerçeve” başlıklı sunumunda Fare-Klavye Hastalığı, Ego Sörfü ve Blog İfşacılığı gibi dijital hastalıklara değindi.
Sempozyum, Arş. Gör. Dr. Leyla Turğal ve Öğr. Üyesi Atiye Güner’in “Televizyon Haberlerinde Sürükleyici Teknolojilerle Oluşturulan Metaverse Evreni: Habertürk’ün Röportaj Örneği” başlıklı sunumunda “Metaverse teknolojilerinin günümüz medyasındaki yeri ve geleceği üzerine, bu teknolojilerin nasıl ve hangi alanlarda kullanılabileceğimiz” hakkında bilgiler ile sunumunu online olarak gerçekleştirmesiyle devam etti. Doktora Öğrencisi İsmail Düger, “Kamusal Alanın Sanal Gerçeklik Teknoloji Bağlamında Yeniden Değerlendirmesi” adlı sunumunda “Sanal Alanlar Kamusal Bir Alan mıdır?” sorusu ile başlayarak, sanal gerçeklik ve sınırlılıklarına değinerek sunumunu gerçekleştirdi.
Son olarak, Ahmet Fuat Polat ve Öğr. Gör. Dr. Burak Çeber, “Sosyal Medya Aracılığıyla Dönüşen Dezenformasyon: Deepfake Teknolojisi Üzerine Bir İnceleme” başlıklı sunumlarıyla Mezenformasyon, Dezenformasyon, Malenformasyon, Deepfake ve Teyit kavramının önemi gibi konulara değinerek oturumu tamamladı. Prof. Dr. Emre Tandırlı, oturumun sonunda katılımcılara teşekkür belgelerini takdim ederek oturumu sonlandırdı.